Jelzálog hitelek

Jelzálog hitelek

A jelzáloghitel az egyik legkedveltebb hitelforma Magyarországon, és az egész világon. Nem véletlen, hogy a gazdasági válság gyökereit is valahol itt kell keresnünk. Bár a jelzáloghitelezés az USA-ban nagyon rossz véget ért, pusztán az a tény, hogy egy hiteltípus körüli problémák meg tudták rengetni az egész világot, jól mutatja, milyen komoly szerep jut a jelzáloghiteleknek a mai világban.

Az ilyen típusú hitelek lényege, hogy a bank egy ingatlant kér biztosítékul, hogy a pénzhez árverezés révén akkor is hozzájusson, ha az adós nem fizet. Ezért is lehetséges, hogy a hitelbírálat egyszerű, nincs szükség mindenféle papírok beszerzésére, időrabló procedúrákra. Az ingatlan fedezettel rendelkező hitelek a legmagasabb felvehető összeget garantálják.

A hitelösszeg a jelzálogtárgy értékétől függően választható meg - a magyar ingatlanviszonyok következtében ez azt jelenti, hogy csaknem mindenki fel tud venni egy nagyobb összeget, mivel szinte minden családban van egy olyan családtag, akinek a nevén van egy komolyabb értékű ingatlan.

Jelzáloghitelek típusai:

- Lakáscélú jelzáloghitel – építkezés, új és használt lakásvásárlás, lakásfelújítás, korszerűsítés, bővítés, telekvásárlás, lakáscsere esetén áthidaló lakáshitel
- Szabad felhasználású jelzáloghitel – a konkrét hitelcél megnevezése nélkül
- Adósságrendező jelzáloghitel – fedezet nélküli hitelek (személyi kölcsön, áruhitel, hitelkártya, folyószámla-hitel, stb.) és ingatlan fedezete mellett felvett kölcsönök kiváltása

Jelzáloghitelt 2013-ban forint és euró alapon nyújtanak a pénzintézetek. De míg forint alapon minden hitelcélra (bármely lakáscél, szabad felhasználás, hitelkiváltás) igényelhető jelzáloghitel, addig deviza, ezen belül is euró alapú finanszírozásra csak hitelkiváltás, illetve adósságrendezés esetén biztosítanak lehetőséget a pénzintézetek. A korábban svájci frank és japán jen alapú hitelkonstrukciók ma már nem igényelhetők.

A forint alapú jelzáloghiteleknél maradva megkülönböztetünk piaci kamatozású és állami kamattámogatású jelzáloghitelt. A lakáscélú tervek egy része (új lakás építése, új és használt lakás vásárlása, lakáskorszerűsítés, lakásbővítés) állami kamattámogatású lakáshitellel is megvalósítható. A többi lakáscél, valamint a szabad felhasználású jelzáloghitelek és hitelkiváltó kölcsönök piaci kamatozás mellett érhetők el.

A bankok meghatározzák azon ingatlantípusokat, melyeket elfogadnak jelzáloghitel fedezeteként. Ezek a következők:
- Lakóingatlan (családi ház, ikerház, társasházi lakás, sorházi lakás, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóingatlan, vegyes funkciójú lakóingatlan, ha a lakó funkció 50%-nál nagyobb, stb.)
- Hétvégi ház, nyaraló, üdülő
- Beépítetlen terület – építési telek

Egy jelzáloghitel ügyletbe maximum 3 ingatlanfedezet vonható be. A pénzintézetek azonban nemcsak a fedezetként elfogadható ingatlanok típusát határozzák meg, hanem minimális forgalmi vagy hitelbiztosítéki értékét is. Ez bankonként eltérő értékeket jelenthet.


Budapesti Jelzálog hitelek