Lakáshitel - első lakáshitel és lakáshitel kalkulátor

Lakáshitel - első lakáshitel - lakáshitel kalkulátor

Új- vagy hasznát lakás vásárláson, esetleg építkezésen töri a fejét, hogy ne albérletben vagy a szülőknél kelljen meghúznia magát? Ha hosszú ideje van biztos jövedelme, akkor bizonyára jövedelemigazolást is tud kérni a munkahelyéről. Ez alapfeltétele a lakáshitel igénylésnek. Hazánkban az első és nem első lakásvásárlásra a következő lakáshitel lehetőségek közül lehet választani:

1. Banki lakáshitel

A legnagyobb magyar bankok Jellemzően mind nyújtanak lakáshitelt. Az aktuális hitel konstrukciók hátránya, hogy a kis pénzű személyek, családok esetében csak hosszú 15, 20, 30 éves futamidő lehetséges, ami eléggé bizonytalanná teheti az életüket, mivel a magyar munkavállalók többsége nem érzi biztosnak a munkahelyét. A hitelbírálat során elterjedt gyakorlat, hogy a várható havi törlesztő részlet két-háromszorosát elérő összevont jövedelemre van szükség az adós-adóstárs részéről, feltéve, ha nincs más hitelük. Ezért első lakáshitel esetében csak a biztos anyagi háttérrel rendelkezőknek ajánljuk a banki lakáshitel felvételét.

2. Devizaalapú lakáshitel

A kétezres évek elejétől egyre nőtt a lakáshitelek iránti kereslet és különösen népszerűek voltak a deviza alapú konstrukciók. Hasonlóan a banki lakás hitelekhez itt is nagyobb bankok ajánlatát volt érdemes megtekinteni, de mára már mindannyian ismerjük közelebbről vagy távolabbról a deviza alapú hitelek társadalmunkra, rosszabb esetben pénztárcánkra kifejtett hatását, következményeit. A devizahitelekből fakadó helyzet mára már olyan gazdasági és társadalmi kockázatot jelent, amellyel az ország hosszú távon nem tud együtt élni. Ezért a kormány folyamatosan tárgyal a hazai devizahitelezésben érintett hitel- és pénzintézetekkel a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitelek kivezetéséről a hazai hitelpiacról.

3. Jelzálog lakáshitel

A jelzáloghitel lényege, hogy az ügyfélnek zálogosítani kell egy általa megnevezett, adott hányadban az ő tulajdonában lévő ingatlant, vagyis fedezetként be kell vonni a hitelügyletbe. Ha az adós nem fizeti vissza a hitelt, az ingatlan (vagy ingatlanok, ha több is volt) tulajdonjogát a bank kapja meg. Ezért is lehet felvenni gyorsan, egyszerűen a jelzáloghitelt, hiszen a bank számára kevés kockázatot jelent. A bankok nem vizsgálódnak mélyrehatóan az ügyfél anyagi helyzete után, mert nem fizetés esetén a felvett összegtől függően a fedezetként bevont ingatlan részben vagy teljes egészében a bank tulajdonába kerül. Természetesen a jelzáloghitel nem lenne az egyik legkedveltebb és legidőtállóbb hitelforma, ha a kölcsön felvevőinek nem nyújtana kiemelkedően jó feltételeket. Ez elég kockázatos is lehet, de azok akik biztos a jövedelem háttérrel és zálogosítható ingatlannal rendelkeznek, azok alapos tájékozódás és törlesztési kalkuláció után belevághatnak. Tanácsoljuk a nagyon körül tekintő kalkulációt a családi, vagy személyes bevétel és kiadások tekintetében valamint a minden részletre kiterjedő szerződéskötést.

4. Lakáspénztárak

A Lakáspénztárak lakásfinanszírozási lehetőséget nyújtanak, amely a betétesek hosszú távú takarékoskodásán alapul. Ez az egyik legjobb lakás előtakarékossági lehetőség fiatal családosoknak és olyan személyek részére, akik nem rendelkeznek nagyobb tőkével. Ennek lényege, hogy az ügyfél meghatározza azt az összeget, melyre lakáscélú tervei megvalósításához szüksége van. Ennek a szerződéses összegnek konstrukciótól függően 40-50%-át adja a saját megtakarítás, az állami támogatás és az ezek után jóváírt betéti kamat, a fennmaradó részét pedig, 50-60%-ot  pedig az előtakarékoskodó a lakás-takarékpénztártól fix kamatozású, forint alapú lakáskölcsönként igényelhet. Ezt a lakáshitelt segítő lehetőséget csak néhány speciális hitelező intézmény szolgálatatja.

Ajánljuk a lakáshitel kalkulátorok használatát, mely segítségével akár otthon is széleskörűen tájékozódhat a lakáshitel konstrukciókról.

Budapesti lakáshitel lehetőségek

Hitel BAR listásoknak Csajagarocsoge2